NEDEN Mİ VİOP ?

04.03.2015 14:40

Tam 10 sene önce bugünlerde en çok konuşulan konuların başında geldi ‘’ VOB ‘’ konusu. Borsa koridorlarında bir ‘’ VOB ‘’ furyası başladı. Yalnız sanmayın ki yalnızca çok  iyi anlamda oldu. Bu yeni kurulan borsamız , büyük önyargı ve eleştirilerle başladı ilk işlemlerine. Ne yazık ki çok fazla bilgi sahibi olunmadan yanlış tespitlerde bulunanların sayısı epeyce fazlaydı. En büyük eleştiri  ise buradaki enstrümanların dayanak varlık fiyatlarında olağanüstü bir dalga yaratacağı , gerçek fiyatlardan uzaklaştıracağı ve bu dayanak varlıkların işlem hacimlerini düşüreceği yönünde geliyordu. Tabi şimdi bunları yazarken yüzümde tatlı bir tebessüm oluşuyor. Kızgınlıktan !! Neden mi ? Şöyle özetleyeyim: 

 ‘’ VOB ‘’ un ilk yıllarında işlem hacmi doğal olarak oldukça azdı. Tıpkı geçen seneki  pay vadeli sözleşmelerinde olduğu  gibi. O dönem öncelikli hedef dolar sözleşmesiydi.  Sonra  İMKB100 endeksi hedeflendi. Yalnız ummadık bir şekilde İMKB30 sözleşmesi aradan sıyrıldı ve işlem hacminde liderliği aldı. Sonraki iki yılda ‘’VOB’’ 17.9 milyar TL işlem hacmine kavuşarak dünyanın en hızlı büyüyen borsalarından biri oldu. Ardından  gözler bir anda buraya çevrildi. Yalnız ne yazık ki birinci nesil borsacıların bir kısmı VOB ‘ u dışlamaya devam etti. Gerçekte ne/nasıl olduğu bilinmeden gelişi güzel yapılan işlemler piyasanın bir ‘’ÖCÜ’’ gibi gösterilmesine yol açtı. Öncelikle bu konuda emeği geçen herkese çok teşekkür etmek isterim!!!!  Ardından başlayan komisyon savaşları ise kanlı okyanusu kaçınılmaz hale getirdi. Benim gibi VOB  olduğu için borsacı olmayı tercih eden başka isimler var mı bilmiyorum ama bu katliamı sinirli gözlerle gözlemledik o dönem. Çünkü VİOP asıl misyonundan epeyce uzaklaştırılmıştı. Hedge mekanizması odak noktası olması gerekirken sadece gelir odaklı kurumsal davranışlar benim VİOP’umu ne yazık ki kötü lanse etti. Neyse zaman içinde doğruyu anlata anlata bu kötü bulutları dağıtmaya başladık devam da edeceğiz , pes etmedim!!

Zaman geçti , işlem hacminde hisse ( pay ) senedi piyasasının % 60’ını yapmaya başladı. Yeni enstrümanlar geldi. Mesela bundan bir sene önce VİOP’ta pay vadeli sözleşmeleri konusunda bir ateş yakmaya çalıştım. O dönem neredeyse sıfıra yakın olan işlemlerde ve açık pozisyonlarda  , Ata Finans Grubu  olarak Borsa İstanbul ile birlikte yaptığımız eğitim seminerleri ve yine çözüm olarak sunduğumuz piyasa yapıcılığı sisteminin gelmesiyle bugün büyük bir artış yaşandı. 1,5 sene önce Viop bültenimde pay vadeli sözleşmelerinin günlük datalarına yer verdiğimde ( gururla söyleyebilirim ki resmi olarak bülteninde ilk yeren veren olduk ) biraz eleştirilmiştim ama o günden bugüne oldukça iyi yol aldık. VİOP30’daki  ilk işlem günlerine benzetiyorum buradaki  işlemleri. Zaman geçtikçe daha da iyi olacak. İnanıyorum!

Gelelim başta değindiğim konuya. VİOP ilk kurulduğunda oluşan önyargıların zaman içinde ne kadar yersiz olduğunu gördük.  Çünkü future piyasalar spot piyasaların işlem hacmini çok net bir şekilde artırdı. Spot fiyatlardaki aşırı dalgalanmayı engelledi. Fiyatlar olması gerektiğinden aşırı derece sapmaya başladığında arbitrajcıların dengeyi getirdiği bir piyasadan bahsediyoruz. Grafiklere baktığınız zaman VİOP’tan öncesi ve sonrasındaki fiyatlamaların farkını göreceksiniz zaten.

Ben bugün VİOP odaklı biraz reklamlı bir yazı yazdım. Umarım sıkmamışımdır sizleri. Çünkü Borsa İstanbul’un verdiği çabalar dışında VİOP o kadar yalnız , o kadar eleştirilere maruz kalıyor ki , birilerinin gerçekleri anlatmaya çalışması gerekmekte. Peki  burada riskler yok mu ? Tabi ki var. Bizim yaptığımız yanlışlar yok mu ? Tabi ki var! Yalnız tüm bunlara rağmen içinde hem forex gibi döviz enstrümanlarını ( dolar-euro gibi ) hem hisse senedi gibi pay vadeli enstrümanlarını  , hem endeksi hem altını hem tarımsal ürünleri alıp satmamıza izin veren , hem tüm bu ürünlerin riskinden kendimizi korumamızı sağlayan , hemde her fırsatta arbitraj imkanı veren , yeni ürün gamı bu kadar geniş bir piyasa ,  bir borsa varken değerini bilmemek yanlış değil mi ? Yabancı yatırımcıların yeni  veri kanalllarıyla ilgisinin daha da artması ve fon yönetim şirketinlerinin yeni enstrüman seçimi olarak burayı kullanmaya başlamasıyla bambaşka bir dünya olma yolunda ilerliyor VİOP. 

Bugün teknik yok.. Tarihi zirve demiştim borsada! Sadece 1.500 puan kala dönüş yaşanınca küstüm. İşin latifesindeyim tabi , bir sonraki yazımda devam edeceğim.

Borsa şansınızın yanınızda olduğu sağlıklı günler dilerim..


Ergün TEKGÜL/ Ata Yatırım VİOP Müdür Y.
etekgul@atayatirim.com.tr
twitter:@erguntekgul