Geri Dön
Uzmanpara Kritik gelişme sonrası altın fiyatlarında son durum

Kritik gelişme sonrası altın fiyatlarında son durum

Haftaya sert düşüşle başlayan gram altın yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ederken, bugün ABD büyüme rakamı merakla takip edildi. Peki kritik gelişme sonrası piyasada son durum ne? İşte detaylar...

Kritik gelişme sonrası altın fiyatlarında son durum

Türk lirasının döviz kurları karşısında değer kazanmasının ardından gram altın fiyatı sert düşüşe imza atmıştı. Geçtiğimiz hafta cuma günü Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ticari kredilere yönelik düzenlemeyi duyurdu. Buna göre 15 milyon liranın üzerinde yabancı para cinsi varlığı bulunan şirketlere yönelik kredi verilmeyecek. Bu şirketlerin uygun fiyatlı kredi kullanabilmeleri için döviz satmaları gerekiyor. 

Haberin Devamı

Kritik gelişme sonrası döviz kurlarında sert düşüş görüldü. Pazartesi günü dolar/TL 16.07’ye, euro/TL ise 17.01’e kadar gerilemişti. Türk lirasının döviz kurları karşısında değer kazanmasıyla birlikte gram altın fiyatı ise 949 liraya düşmüştü. 

SERT DÜŞÜŞ SONRASI GRAM ALTINDA SON DURUM NE? 

Haftanın ilk işlem gününde sert düşen gram altın sonraki günlerde ise yönünü yukarı çevirdi. Geçtiğimiz güne 969 liradan başlayan gram altın 978 liraya kadar yükseldikten sonra 976 liradan kapandı.

Bugüne 976 liradan başlayan gram altın şu dakikalarda düşerek 971 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 968 lira, en yüksek ise 980 lira seviyeleri görüldü. 

ALTIN YATIRIMCISININ GÖZÜ KULAĞI KRİTİK GELİŞMEDEYDİ

Öte yandan altın yatırımcılarının gözü kulağı bugün saat 15.30'da açıklanan ABD ekonomisine yönelik büyüme rakamındaydı. ABD ekonomisi 1. çeyrekte yüzde 1.6 oranında daralma kaydetti. Analistlerin beklentisi ise ekonominin yüzde 1.5 oranında daralacağı yönündeydi.

Haberin Devamı

Son dönemde ABD’de enflasyonun 41 yılın rekorunu kırmasıyla birlikte ABD Merkez Bankası (Fed) parasal sıkılaşma eğilimini artırmıştı. Fed son toplantısında politika faizini 75 baz puan yükselterek 28 yılın en sert faiz artışına gitmişti.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

ABD’de yüksek enflasyon ve sert faiz artışlarının ekonomiyi durgunluğa sürükleyebileceği endişesi giderek artıyor. Geçen hafta Fed Başkanı Powell, ekonominin resesyona girebileceği ihtimalini kabul etmişti.

ONS ALTIN DÜŞÜYOR

Haftaya 1827 dolardan başlayan ve ilk iki işlem gününde de düşüş kaydeden ons altın 1818 dolara kadar gerilemişti.  

Bugüne 1819 dolardan başlayan ons altın şu dakikalarda düşerek 1817 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1812 dolar, en yüksek ise 1832 dolar seviyeleri görüldü.