Geri Dön
Uzmanpara Altın fiyatları zirveden döndü

Altın fiyatları zirveden döndü

Altın fiyatları bu hafta ortasından sonra sert yükselişe yönelmişti. Ons altın 1800 dolar pivot seviyeyi aşarak 3.5 ayın zirvesine çıkarken, gram altın ise tüm zamanların rekorunu kırdı. Ancak cuma günü öğleden sonra piyasada rüzgar tersine döndü. Peki altın fiyatlarındaki sert hareketin sebebi ne? İşte detaylar...

Altın fiyatları zirveden döndü

Piyasalarda gözler ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz politikasında olmaya devam ediyor. Bu hafta ortasında Fed Başkanı Jerome Powell’ın piyasalara verdiği kritik mesaj sonrasında risk iştahı artarken, altın fiyatları sert yükselmişti.  

Haberin Devamı

POWELL’IN FAİZ MESAJI PİYASALARI HAREKETLENDİRDİ 

Powell, Fed'in faiz artırım hızını aralık ayında yavaşlatabileceğini ancak enflasyonun çok yüksek olmaya devam ettiği ortamda faizlerin artırılması ve bir süre için sınırlayıcı seviyelerde tutulması ihtiyacının devam ettiğini söyledi.     

ONS ALTIN 3.5 AYIN ZİRVESİNİ GÖRDÜ 

Fed Başkanı Powell’ın çarşamba akşam saatlerinde faiz artış hızının yavaşlatılacağı tarihi vermesiyle birlikte altın fiyatlarında yükseliş hız kazandı. Haftaya 1754 dolardan başlayan ons altın perşembe günü 1804 dolara kadar yükselerek 3.5 ayın zirvesini test etti. 

GRAM ALTIN TARİHİ REKOR KIRDI 

Yurt içinde ise gram altın fiyatı bu hafta tüm zamanların rekorunu kırdı. Haftaya 1051 liradan başlayan gram altın cuma günü 1082 liraya kadar yükselerek tarihi rekor kırdı. Ancak öğleden sonra ABD’de açıklanan kritik veri sonrası gram altında yön değişti. 

Haberin Devamı

ABD İSTİHDAM VERİLERİ PİYASALARI SALLADI 

Cuma günü saat 16.30’da ABD’de kasım ayı tarım dışı istihdam verisi ve işsizlik oranı açıklandı. Buna göre ABD'de kasım ayında tarım dışı istihdam 263 bin kişi arttı. Piyasalarda beklenti artışın 200 bin kişi olması yönündeydi. Kasım ayında işsizlik oranı yüzde 3.7 seviyesinde sabit kaldı. 

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Fed Başkanı Powell aralık ayında faiz artış hızının yavaşlatılabileceğini söylese de ABD’de tarım dışı istihdam verisinin beklenenden iyi gelmesiyle birlikte piyasalarda Fed’in agresif faiz artırımına devam edebileceği beklentileri hakim oldu. Bu küresel çapta doları güçlendirirken, altın fiyatlarında sert düşüşü beraberinde getirdi. 

ALTIN FİYATLARINDA SERT KAYIP 

Haftanın son işlem gününe 1803 dolardan başlayan ons altın kritik gelişme sonrası 1778 dolara kadar geriledi. Ons altın haftayı 1797 dolardan kapattı. 

Haftalık bazda fiyat hareketine bakıldığında ise ons altın yüzde 2.45 oranında değer kazandı. 

Gram altın ise cuma günü 1082 lira ile tarihi rekor seviyeyi gördükten sonra öğleden sonra ons altındaki düşüşe bağlı olarak geri çekildi. 1065 liraya kadar gerileyen gram altın haftayı 1077 liradan tamamladı. 

Haberin Devamı

Haftalık bazda fiyat hareketine bakıldığında ise gram altın yatırımcısına yüzde 2.47 oranında kazandırdı.