Geri Dön
Uzmanpara Küresel enflasyon beklentisi belli oldu

Küresel enflasyon beklentisi belli oldu

Ekonomistler tüm dünyada bu yıl enflasyon oranlarının çok yüksek seviyede kalacağını, küresel enflasyonun bu yıl ortalama yüzde 7,7 olacağını tahmin ediyor.

Küresel enflasyon beklentisi belli oldu

Ifo Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü ile İsviçre Ekonomi Politikaları Enstitüsü tarafından ortaklaşa hazırlanan ve 100'den fazla ülkeden katılımcının yer aldığı Ekonomi Uzmanları Anketi (EES) sonuçları açıklandı. 

Haberin Devamı

Ifo Araştırmacısı Niklas Potrafke anket sonuçları ile ilgili yaptığı değerlendirmede "Enflasyon dünyanın her yerine ulaştı ve burada kalacak. 2022 yılında beklenen enflasyon oranı Dünya Bankası'nın 2010-2019 dönemi için bildirdiği orandan yaklaşık beş puan daha yüksek" dedi. 

Katılımcılar önümüzdeki yıllarda da yüksek enflasyon oranları öngörüyor. Ankete katılanlar 2023 ve 2026 yıllarına ilişkin küresel enflasyon oranlarının sırasıyla ortalama yüzde 6,2 ve yüzde 4,5 olmasını beklediklerini söyledi. Tahminler bu yıl için öngörülere kıyasla düşük olsa da, yine de Dünya Bankası'nın 2010-2019 dönemi için bildirdiği yüzde 2,7'lik rakamın oldukça üzerinde bir oran olarak ortaya çıkıyor. 

2022 yılı için beklentiler bölgeden bölgeye önemli ölçüde farklılık gösteriyor. Oranlar özellikle Güney Amerika, Kuzey ve Doğu Afrika ile Batı, Orta Asya'da yüzde 20'nin üzerinde görülüyor. En düşük enflasyon beklentileri yüzde 10'un altındaki değerlerle Kuzey ve Orta Amerika, Avrupa'nın büyük bir kısmı, Doğu, Güneydoğu Asya, Okyanusya ile Güney Afrika'da bulunuyor. 

Haberin Devamı

25 Mayıs ile 18 Haziran arasında gerçekleştirilen ankete 113 ülkeden 663 uzman ekonomist katıldı.