Normalleşme borsada yönü nereye gösteriyor?

08.04.2014 16:00

Nihayetinde yeniden biraz olsun ekonomi  konuşabileceğimiz , verilere dayalı borsayı yorumlayabiceğimiz bir şeyler olmaya başladı. Para politikaları , sermaye hareketleri , küresel beklentiler ..

Meğer ne güzel bir şeymiş ekonomiye dayalı bir borsada yorum yapması , işlem yapması , teknik analiz yapması. Özellikle sermaye piyasalarını yakından takip edenler olarak seçimlerden önce ki süreçte epeyce zor günler , haftalar yaşadık. Belirsizlik , algı yönetimi herkesin karar alabilme ve verebilme mekanizmalarını oldukça yormuş gibi. Açıkcası iki satır bir şeyler yazmak bile biz yorumcuları epeyce düşündürdü. Çünkü doğru bile tartışılır hale gelmişti.

Neyse , dediğim gibi kısa bir sürede olsa daha normalleştiğimiz bir süreç içerisine girdik. Dahası aylardır akıllarda ki en büyük soru işareti cevaplanmış oldu. Borsa 60.000’den 50.000’lere düşüş yaşayacak mı? Hayır yaşamadı? Peki  ‘neden olmadı’  diye düşünebilir birçok kimse yaşananları düşününce. Aslında bunun nedeni açık! Yaşanan sosyal dalgalanma ekonomik bir krize dönüşmedi. Ekonomik kriz yaşamayan bir ülkenin borsası da %40’a yakın düştükten sonra ‘ yeter bu kadar ‘ dedi ve yönünü kısa vadeli olarak yukarı olarak seçti. Tabi bu tartışmaya çok açık bir konu. Tersi fikirler olabilir! Komplo teorileride kurulabilir! Fakat işin bu tarafları dipsiz bir kuyu. Bazen aşırı kurgusal durumlara daha basit bakmak fayda sağlıyor sanırım. Beni yıllardır okuyanlar bilir! Borsayla ilgileniyorsanız bazen basit düşünmek iyidir derim!  Altın kurallardan birini tekrarlamak istedim.

Şimdi yaşananlar her ne ise geçti diyelim ve önümüze bakalım. Çünkü neresinden bakarsak bakalım iki haftada %20 yükselmiş bir borsa var karşımızda. Alma vakti mi satma vakti mi? Sorular çok net biliyorum!

Hani hep  ‘teknik analiz’ , derim bilirsiniz. İşte bu sefer ekonomist kimliğimi hatırlayıp son haftanın en önemli konusuna değinmek istedim.Olası faiz indirimi! Öncelikle yorumsal hatalarım olursa şimdiden affedin. Zaten tamamen teorik birşeyden bahsedeceğim , dilim yettiği kadar.

Şahsım adına potansiyel bir faiz artırımı piyasalar için pozitif bir etki yaratır mı? Benim biraz kafam karıştı. Evet reel anlamda büyümeye yönelik önemli bir adım katılıyorum. Yalnız bu büyüme talep yaratıcı etkisinden dolayı bir  enflasyon riski yaratmayacak mı? Zaten son dönemde yükselen enflasyona karşın durumu daha kötü hale getirmez mi? Buda dolaylı olarak en büyük sorunlarımızdan biri olan cari açığı tetikleyici bir unsur olmaz mı? Dahası TL üzerinde bir baskı yaratmaz mı? Reel etkileri dışında sermaye hareketlerinde de gelişmekte olan piyasalar faiz artırım sürecindeyken bizim faiz indirmemiz sıcak paranın rotasını bizden uzaklaştırmaz mı? Bunun gibi bir dolu soru takıldı aklıma. Aslında teoride bunların cevabı net! Fakat pratikte başka formüller mi düşünülüyor? Son derece meraktayım.

Açıkcası teknikle iç içe biri olarak bir haftadır yaşadığımız yukarı yönlü fiyatlamaların fırtınalar koparacak kadar olmasada önemli destekler kırılmadığı sürece devam edebileceğini düşünmekteyim. Bunu neden böyle söyledim. Çünkü teknik analiz , yükselen bir trend de destekler kırılmadığı sürece direnç aramanın çok iyi bir yöntem olmadığını söyler. Tabi düşüşler içinde tam tersi geçerli. ‘Önemli destekler kırılmadığı sürece’ cümlesinin altını tekrar tekrar çizmek isterim. Bu destekler kırılırsa zaten günlük teknik bültenimde ilk sat sinyallerden biri benden gelecektir emin olun.

Aklımın takıldığı nokta açık! İlk paragrafta yazdığım olası bir faiz indiriminin bize pozitif bir etkisi olur mu? Sanırım olacak ki borsa yukarı-döviz aşağı süreci devam ediyor! Yoksa Avrupa merkez bankasından gelecek olası bir  parasal genişleme hareketinin destekleri mi çalışmaya başladı?Kim bilir.

Başınızı fazla ağrıtmadan tekniksiz kalmayalım diye aşağıda ki grafiğimede bir göz atmanızı isterim. Malum uzun yıllardır paylaştığım ve sürekli güncellediğim bir grafik  bu. Maliyet bölgelerini göstermesi açısından hareketli ortalamaların önemi malum açık.İşte buda basit-salt bir ortalamalar analizi.Geçmişte başarılı bir şekilde çalışmışa benziyor.

Herkese borsa şansının yanında olduğu güzel bir hafta dilerim..

Ergün TEKGÜL/ Ata Yatırım VİOP Müdür Y.
etekgul@atayatirim.com.tr
twttr:@erguntekgul