NEDİR BU YATIRIM MÜHENDİSLİĞİ ?

11.05.2015 14:22

Son yazımda hatırlıyorsanız sizlere kendi piyasamı yani Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası’nı öve öve bitirememiş , yerlere göklere sığdıramamıştım. Bu yazımdan sonra olumlu ve olumsuz birkaç geri dönüş aldım ve hepsini de son derece haklı buldum.  O zaman ayrıntılı yazmaya çalışmıştım ama yine de bir  parantez açmak istiyorum. 

Şahsen, her zaman ‘’Bilgi’’benim için ilk sırada yer almıştır. Aynı çerçevede Ata Finans Grubu olarak da  biz her zaman iki şeyin altını çizdik. ‘’Bilgi&Teknoloji’’ . Atatürk Barajı’nı inşa eden Ata Holding mühendislerinin gösterdiği özeni biz de ‘’Yatırım Mühendisliği’’kavramıyla yatırımcılarımıza anlatmaya , yatırımcı koçluğu ile yatırımcılarımıza en doğru bilgiyi aktarmayı prensip edinmiş durumdayız. Tam da bu noktada VİOP’un yıllardır yanlış anlatıldığını , yatırımcının ihtiyacına uygun ürünle değil de , tek bir ürünle rassal pozisyonlar alındığını/aldırıldığını ve bu hamleler yapılırken de ne yazıkki  bu türev ürünler ile ilgili yeterli bilgi donanımının olmadığını üzülerek izledik. Bu kötü deneyimlerle geçen dönemden sonra şapkalarımızı önümüze indirip ileriye doğru daha öngörülü/ bilimsel/akılcı projeler geliştirmeliyiz. Biz bunu ‘’Yatırım Mühendisliği’’ ile yapma gayretindeyiz. Umarım sektörün tamamı da bu anlayışla hareket edip sermaye piyasalarımızın gelişimine katkıda bulunuruz. Bu çerçevede VİOP ’ta ki ilk on yılın sadece bir tanışma evresi olduğunu, ikinci evresine başladığımız bu ikinci on yılda ise ürün gamının çok daha fazla genişleyeceğini ve hatta döviz sözleşmelerindeki işlem hacminin endeks sözleşmelerini geçebilme ihtimalini şimdiden söylemek isterim. Söz konusu VİOP olunca yazacaklarım bitmiyor biliyorum ama burada bir nokta virgül koyup seçimler yaklaşırken biraz da piyasanın teknik durumuna, dinamiklerin nasıl işlediğine ufak bir göz atalım.

Açıkcası son birkaç aydır bu grafik dikkatimi çekmekte. Her ne kadar resim karmaşık gibi görünse de , özünde kritik bir konuyu değerlendiriyor. Sol tarafta borsanın/bist100’ün grafiğini, sağ tarafta ise altlı-üstlü olacak şekilde sanayi endeksi ve bankacılık endeksinin grafiğini bir bütün şekilde görmektesiniz. 
 


Grafik der ki ; endeks100 son beş ayda 92,000 endeksten sadece 85,000 endekse gelmiş olsa da bunun iç dağılımı aslında tam da bu şekilde olmamıştır. Yani sağ tarafta gördüğünüz gibi , sanayi hisseleri , endeks100 düşerken endeks100’ün üzerinde değerlenmiş ; bankacılık hisseleri ise endeks100 düşerken çok daha fazla düşmüş ve kendini endeks oranında düzeltememiştir. 2015’in ilk beş ayının adeta bir bilançosu gibi duran bu görüntü bize hisse severlerin hisse seçiminde artık çok daha dikkatli olmasını anlatmakta sanırım. VİOP’ta yer alan pay (hisse) vadeli sözleşmelerinde de seçimlerinizi bu rasyoyu göz ardı etmeden yapmanız sizin için bir fayda sağlayacaktır. Yani endeksin yükseliş ya da düşüşüne yönelik pozisyonlarını VİOP30 sözleşmesinde alabilirsiniz ama endeksi baz alıp majör de olsa hisse bazlı pozisyonlar alırken aynı taktikle hareket etmemelisiniz. Bu size istemediğiniz sonuçlar yaratabilir.

Gördüğünüz gibi , bir VİOP’çu hem hisse hem döviz hem emtia vs. tüm piyasaları takip etmek/bilgi sahibi olmak durumundadır. VİOP’u tüm birimlerin kesişim kümesi gibi görmekte fayda olduğunu düşünüyorum. VİOP ile ilgili bireysel yatımlarımızı , tam da bu çerçevede yapmanızı nacizane tavsiye ederim.

Sizleri fazla sıkmadan son olarak zevkli diyebileceğimiz bir grafik daha paylaşmak isterim. Malum üzere bilinen bir tabir vardır : ‘’Sell in May and go away ‘’. Mayıs ayındaysanız ,  ‘’satın gidin’’ şeklinde , bu güzel bahar ayını zan altında tutan tabiri Mikro blogumda daha öncede dile getirdiğim üzere biraz açalım.



Borsamızı 1992 yılından beri incelendiğimizde ; Mayıs ayları 17 pozitif kapanışa karşılık 6 negatif kapanışla, yani % 74 olasılıkla eksi bir ay görüntüsü vermiştir. Yalnız bunun sadece istatistiki bir bilgi olduğunu unutmayalım lütfen. Buradaki amaç ; piyasanın yönünü yakalayabilmek değil , malum aya ait görüntüye biraz olsun ışık tutabilmektir.

Borsa şansınızın yanınızda olduğu sağlıklı günler dilerim.


Ergün TEKGÜL/ Ata Yatırım VİOP Müdürü
etekgul@atayatirim.com.tr
twitter:@erguntekgul