Borsada Rekoru Getirebilecek Kahraman !

08.01.2015 14:52

Büyük başarı ! Yıl bazında baktığımız zaman endekste kabaca % 26’lık getiri neresinden bakarsak bakalım büyük bir başarı! 2014’e nasıl başladığımızı sanırım herkes hatırlıyor. Aslında o dönemin şartları ne yazık ki çok da ekonomik düşünmemizi sağlar şekilde değildi. Fakat öyle yada böyle kar yağdı , güneş açtı ve yılı borsanın performansıaçısından iyi bir yerde kapadık.



Hatırlarsanız Kasım ayında bir savım vardı. (Bir önceki yazımda ayrıntılarına bakabilirsiniz.) Borsada son 8 senedir benzer trend kırılmaları olduğunu ve bu kırılmalardan sonra yeni zirveler geldiğini yazmış , grafikle de durumu ispat etmeye çalışmıştım. Hatta hemen altta sizlerle grafiğimin güncel halini yeniden paylaşayım. O dönemde grafikte trend kırılması henüz gerçekleşmemişti. Burada ise gördüğünüz gibi trend kırılıp Boğa piyasasına geçiş yapmışız. Sözünü ettiğimiz zirve seviyeler gelir mi gelmez mi ! Bunu ilerleyen haftalarda hep birlikte izleyeceğiz.




 

Sizlere hem o günden beri aldığımız yoldan hemde bu tezimi güçlendirici ufak birteknik çalışmadan daha bahsetmek istiyorum. Biliyorsunuz ki faizin seyri genel görüntüde borsa için büyük önem arzetmektedir. Yani güvenin , kredibilitenin artmasını bonoya olan taleple ilişkilendirirsek , faizin düşmesi borsaya, şirketlerin hisselerine olan güveni dolaylı olarak artırır. Bu durumdaiki enstrüman arasında ters bir korelasyondan bahsedebiliriz. Aşağıdakigrafikte bu ters fiyat ilişkisini görebilirsiniz. Burada asıl üstünde durmamız gereken ise ,grafiğin sağ bölümünde oluşanfiyat açılmasıdır. Bunun anlamı ; kırmızı ile gösterdiğimiz borsa fiyatlaması yukarı yönlü bir trend içerisinde iken , siyah ile gösterdiğimiz gösterge faiz aşağı yönlü trend içerisinde ilerlemektedir. Bu fiyat açılması aşağı ve yukarı yönlü devam ettiği sürece her ikisi içinde dönüş noktalarının tespiti oldukça zor olabilir. Bu senaryo bize gösteriyor ki , borsada yeni zirveler , faizde ise yeni dipler oluşması hiç de şaşırtıcı olmaz. Yani borsayı rekor seviyelere götürecek o kahraman faiz olabilir , kim bilir ! Bu teknikvarsayımın bozulması ise ancak iki fiyatın yönünün yeniden birbirine yaklaşması ile olabilir. Yalnız altını koyu koyu çizmek istiyorum , belirttiğim yorumlar tamamiyle tekniktir , teknik analizle ilgilidir. Yani bu yapı ekonomik , siyasi , sosyal hiçbir değişken barındırmamakta sadece fiyatların dilini yansıtmaktadır.


Son iki buçuk aydır belirttiğim üzere endeksin yeni zirveler denemesi için teknik görüntünün olgunlaştığının altını çizmek istediğim kısa yazılarımdan birini okudunuz.


Sizlere borsa şansınızın yanınızda olduğu sağlıklı günler dilerim.


Ergün TEKGÜL/ Ata Yatırım VİOP Müdür Y.
etekgul@atayatirim.com.tr
twitter:@erguntekgul