Borsa bu kanalı sevdi… Ya çıkarsa…

22.12.2014 18:32

Tekrar merhabalar… Bir önceki analizimizde dolara ağırlık vermiştik hatırlarsanız. Bugün ağırlığı BIST tarafına versek iyi olur aslında. Yine de bir önceki analizimizi kısaca hatırlayalım: “Dönem dönem yazmak yerine piyasada profesyonel olarak çalışan arkadaşlarımla bu konuda sohbet etmek iyi geliyor. Geçtiğimiz hafta da böyle bir dönem yaşadım. Acaba uzmanlarımız dolar / TL kurunda ne tür bir hareket bekliyorlar?Ufak farklılık olmasına karşın ağırlıklı görüş dolar / TL’de hala 2,40 – 2,50 hedeflerinin korunduğu yönünde. Ancak bir noktaya dikkat… Bu noktaya varmadan önce kurda 2,2000 – 2,1900 TL seviyelerine doğru bir geri çekilme ihtimali üzerinde duruluyor.”

 

Mehmet ÇOBAN / www.anapara.com
twitter.com/MCobanAnaliz

 

Beklentimiz hemen hemen tuttu. Beklediğimiz hareket 2,2050 seviyesinden başladı ve 2,4000 TL seviyesinin üzerine kadar devam etti. Ancak şunu da belirtelim bu hareketin bu denli hızlı olması az da olsa canımızı sıktı. Olsun… BIST 100 Endeksindeki son duruma ve beklentilere geçmeden önce isterseniz az da olsa dolardaki durumu şöyle bir özetleyelim… Görülen zirve noktasından sonra aynı sertlikte yaşanan düşüşle birlikte kur şu an için 2,3000 – 2,3100 TL seviyesinin üzerinde dengelenmeye çalışıyor. Bu çabada da 2,3090 seviyesi şu an için önemli destek noktası konumunda. Bu seviyenin altına sarkılması durumunda kurun kademeli de olsa 2,2800 TL seviyesine kadar gerileme olasılığı oldukça yüksek. Arada belki 2,2940 seviyesi ara destek görevi görebilir. Ancak görülen 2,3090 TL destek seviyesinin altında yapılacak sarkmalarda 2,2800 seviyesinin görülme riskinin fazla olduğu. Yukarıda ise 2,3447 – 2,3500 sevilesi oldukça kritik. Görünen tablo dolar lehine ekstra bir gelişme olmadığı taktirdebu seviyelerin aşılmasının en azından sene sonuna kadar zor olduğu. Aşılması durumunda da yeniden 2,3800 – 2,4000 bandına doğru bir hareketlen başlayabilir.

 

Dolardaki bu ufak görünüm özetinden sonra isterseniz BIST’e gelelim. Şu dönem okuyucularımız en çok endeksin 2014 senesini hangi seviyelerde kapatacağını merak ediyor. Gelen sorulardan bu anlaşılıyor. İsterseniz bunun üzerinde duralım bu analizimizde. Şöyle bir teknik görüntüye bakalım.

 

Grafikten de göreceğiniz gibi bir yükseliş kanal içinde endeks. Ama… Ama’sı endeks bu kanalın dışına birkaç kez çıktı. Birisi kanal direncini geçerek, diğeri ise kanal desteğinin altına sarkarak.  Her çıkışında ise çok kısa bir süre sonra tekrar kanal içine geri döndü. Anlaşılan borsa bu kanal içerisinde hareket etmeyi sevdi. Güzel… En azından geleceğe yönelik daha net sinyaller üretiyor bu durumda. O zaman kanal destek ve dirençleri üzerinde biraz daha durmakta fayda var. Bakalım… Bugünkü kapanış itibariyle yukarıda 87 bin 600 seviyesi direnç noktası konumunda. Aşağıda ise 82 bin 600 seviyesi kanalın destek noktası konumunda bulunuyor. O zaman diyebiliriz ki endeksin bu bant içerisinde kaldığı sürece kademeli yükselişi devam edebilir.

 


Peki çok kısa vadede… Şu an için 84 bin 500 oldukça önemli bir destek noktası. Bu seviyenin altına gelinmesi endeksin kanal desteğine kadar çekecek öneme sahip. Yani 82 bin 600 – 83 bin bandına… Ancak 84 bin 500 sevilesi üzerinde yapılacak gecelik kapanışlarda 85 bin 500 – 86 bin bandı ilk aşamada hedeflenebilir.

 

Sonuç olarak; endeks her ne kadar birkaç kez dışına çıksa da yükseliş kanalı içerisinde hareketini sürdürüyor. Bu kanalın destek ve direnç seviyelerinin dışına çıkılmaması durumunda kademeli yükseliş hareketini devam ettirebilir. Beklentimiz çok ekstrem bir gelişme olmaması durumunda endeksin bu kanal içerisinde seneyi tamamlaması. Bir bant verecek olursak 83 bin – 86 bin bandı 2014 senesini tamamlamak için uygun aralık olarak gözüküyor.

 

Hayata dair küçük bir not; gerçekten çok sevdiğim bir insan bana aşağıdaki hikayeyi anlattı. Hatta bir dönem hayat felsefesi haline getirmiş bu hikayeyi. Hikaye gerçekten güzel. Bunu hayat tarzı haline getirmekse… İşte o apayrı bir durum bence… Hikaye şöyle: Bir adam sabaha karşı okyanus kenarında dolaşırken kumsalda dans eder gibi hareket eden birisini görür. Biraz daha adama yaklaştığında onun sahile vuran denizyıldızlarını tekrar okyanusa attığını fark eder. Adama yaklaşır ve “Neden denizyıldızlarını okyanusa atıyorsun?” der. Karşısındaki adam ona “Onları suya atmazsam ölecekler” cevabını verir. Adam biraz daha ileri giderek “Kilometrelerce sahil , binlerce denizyıldızı var.  Ne fark eder ki?” der… Denizyıldızını tekrar okyanusa atan adam eğilir, yerden bir denizyıldızıdaha alıp okyanusa geri atar ve “Onun için fark etti ama...” şeklinde cevap verir… Buradaki ince detay aslında denizyıldızlarını okyanusa geri atan adamın evrende bir gözlemci olmayı ve olup biteni gözlemeyi değil, evrende bir oyuncu olmayı ve fark yaratmayı seçmesi… İlginç değil mi? Bence öyle…Oyuncu olmalı ara sıra…

Bol kazançlar