Bahanemiz hazır… Değerlendirelim mi?

05.01.2015 17:50

Tekrar merhabalar…“Yine bir önceki analizimi kısaca hatırlayarak başlayalım mı bugünkü analizimize: endeks sert olmayan bir yükseliş kanalı içerisindeki hareketini devam ettiriyor.



Bu kanalın bugünkü kapanış itibariyle destek noktası 82 bin 900’lü seviyelerde. Direnç seviyesi ise yine bugünkü kapanış itibariyle 87 bin 900’lü seviyelerde bulunuyor. Endeksin bu aralık içerisindeki hareketleri normal karşılanabilir. Şu an için olası geri çekilmelerde 84 bin 200 – 300 bandı oldukça önemli. Aşağı geçilirse kanalın destek noktasına doğru bir sarkma yaşanabilir.



Yukarı hareketlerde de başta da belirttiğimiz gibi kanal içerisinde yer alan kısa vadeli düşüş trend direnci aşılmalı. Bugünkü kapanış itibariyle 86 bin seviyelerinde de bu direnç noktası bulunuyor. Teknik görünüme göre de bu seviye geçilmedikçe endeks üzerindeki baskı devam edebilir. O zaman kanal desteğine doğru bir geri çekilme hareketi beklenebilir. Dikkat!..”


Mehmet ÇOBAN / www.anapara.com
twitter.com/MCobanAnaliz




Nasıl başladı yeni yılınız? Kimilerine göre yeni yıl sadece bir rakamdan ibaret. Kimilerine göre bir şeylere başlamak için bir bahane ya da yeni bir fırsat. Ben biraz ikinci anlam tarafındayım herhalde. Yapı gereği yeni bir şeylere başlamak için bir bahaneye ihtiyaç oluyor bende. Bu özellik bazen güzel oluyor. Ama bazen de yeni bir bahane bulma zorluğu oluşuyor bünyede. İşte o zaman zorlanıyor insan. Umarım benim gibi yapıya sahip olanlar hayatta çok fazla bu zorluklarla karşılaşmıyordur.



Öyle ya da böyle. Yepyeni bir yıl var önümüzde. Bahanemiz de hazır. O zaman çalışma hızını borsacı tabiriyle en az bir ‘tik’ artırma vakti gelmiş diyelim kendi meşrebimizce. Umarım hepimiz için başta sağlık olmak üzere, her şeyiyle 10 numara bir yıl olur 2015…


Bu kısa giriş sohbetinden sonra isterseniz çok fazla uzatmadan gelelim asıl konumuza. Borsa yatırımcısı için mutlu mesut bir sene olan 2014 senesi geride kaldı. Bakalım 2015 ne getirecek?.. Daha önce bahsetmiştim yazılarımda hatırlarsanız. Dönem dönem piyasadaki genel havayı test etmek amacıyla yazmak yerine konuşuyorum sadece. Eskiden çok daha fazla yapardım bunu. Özellikle aracı kurumların seans odalarının daha kalabalık olduğu dönemlerde. Gerçekten de piyasaların gidişi hakkındı ciddi ipuçları verirdi bana. Seans odalarında bana ipucu veren cümleler “artık satsak mı” ya da “Artık alsak mı” olurdu.



Bunlar ciddi anlamda yatırımcıların piyasaya bakışını gösterirdi bana. Şimdi durum biraz daha farklı tabi. Yine de benzer saha çalışmasını elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum. Geçtiğimiz yılın son haftalarında da böyle bir dönemden geçtim.




Çıkan sonuç şu: Piyasadaki profesyoneller diyor ki; borsa için 2015 senesinin ilk çeyreği için olumlu bur hava görünüyor. Sonraki dönem için ise bulutlar biraz yoğunlaşıyor. Çünkü ilk çeyrekten sonra içeride genel seçimler, dışarıda da FED’in faiz kararına ilişkin olası tarihin yaklaşması borsalar üzerindeki baskıyı artıracak.




Bu basit görüş işin açıkçası bana da mantıklı geliyor. Burası önemli. Yani mantık kısmı…




Piyasa böyle diyor… Peki teknik analiz?


Teknik analiz de çok kısa vade için piyasa görüşünü destekler nitelikte. Şimdi aşağıdaki grafiğe bakalım. Bir önceki yazımda hatırlarsanız endeksin yükseliş kanalı içerisinde hareket ettiğini, bu kanal içerisinde de kısa vadeli düşüş trend çizgisini var olduğunu belirtmiştim. Bugün itibariyle endeks bu düşüş trend çizgisinin üzerine çıktı. Teknik analiz buna olumlu gözle bakar. Biz de öyle bakalım… Bunun dışında 85 bin 500 direncinin üzerine çıkılması da dikkatimizi ilk bakışta çeken bir diğer konu. Bu da önemli…


Sonuç olarak; endeks sert olmayan bir yükseliş kanalı içerisindeki hareketini sürdürüyor. Bugünkü kapanış itibariyle 84 bin 300 kanalın destek noktası olurken, 89 bin 300’lü seviyeler de kanalın direnç noktası konumunda bulunuyor. Bu aralık içerisindeki hareketin devamı endekste sert olmayan yukarı hareketin devamının sağlayabilir.


Bunun yanında yukarıda da belirttiğim gibi kanal içiresindeki düşüş trendinin üzerine çıkılması olumlu. Kritik seviye 87 bin 48 noktasında. Beklentimiz doğrultusunda bu seviye aşılırsa 89 binlere doğru bir ivmelenmeden bahsedebiliriz. Olası geri çekilmelerde ise 85 bin 500 – 85 bin 200 desteklerinin altına gelinmesi endekste kanal desteğine doğru geri çekilmeyi beraberinde getirebilir. Dikkat!



Peki dolar?


Çok sorulduğu için dolar / TL kuruna da kısaca değinmek istiyorum.  Kurda 2,3547 seviyesi benim için oldukça önemli. Bu noktanın aşılması kurda 2,3700’lere kadar bir yükselişi beraberinde getirebilir. Bu belki normal karşılanabilir.  Ancak 2,37’li seviyelerin de aşılması bilinmeyen yeni bir gelişmenin olduğuna işaret edecektir. Olası geri  çekilmelerde ise özellikle 2,3000’ların altına her gerilemeyi piyasanın alış fırsatı olarak kullanma ihtimalinin yüksek olduğu unutulmamalı.




Hayata dair küçük bir not; yeni yılın ilk yazısı olduğu için hayata dair küçük bir notun girişini yazımızım üst bölümlerinde verdim bugün. Bahane bir çoğumuz için önemli bir kavram. Yapı meselesi mi yetiştiriliş ya da eğitim tarzı mı bilmem ama benim için önemli.


Prim gibi görüyorum bunu yeni bir şeylere başlamak için. Şu anki primimim benim 2015 senesini sağlıklı bir şekilde görmek. Valla güzel bir duygu eğer siz de benim gibi sağlıklı bir şekilde gördüyseniz yeni yılı. Bahanem bu benim… Bu bahaneyle daha verimli bir ortam için çalışma hızını borsacı tabiriyle bir “tik” artırıyorum. Umarım verim ve fayda en az bir tik artar. Şimdiden mutlu yıllar…


Bol kazançlar…