Altında Fed etkisi

01.12.2015 17:51

En büyük Altın tüketicilerinden biri olan Çin’de Ekim sonu Çin Altın rezervleri 55.38 milyon ons olarak açıklandı. Bir önceki aya göre artış gözlense de, deflasyonist baskının devam ettiği Çin’de büyüme endişeleri ve Çin borsasında ki sert düşüşler Altın fiyatlarının yukarı yönlü hareketlerini kısıtlıyordu.

ABD’de yavaşlayan konut ve imalat sanayi verileri, Fed’in faiz artış boyutu ve zamanlamasına ilişkin belirsizliği destekleyerek Altın’ın yönünü yukarı çevirmesine neden oldu. IMF Yuan’ı özel çekme hakları (SDR) hesaplarında kullanılan sepete alınmasına karar verdi. Çin’de dün sabah saatlerinde açıklanan imalat dışı PMI ve özel sektör imalat verileri beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bu gelişmeler Altın fiyatlarının yükselişlerini haftanın ikinci gününe de taşımasını sağladı. Ancak bu hafta ABD tarafından açıklanacak olan tarım dışı istihdam ve işsizlik oranlarının beklentileri karşılaması, Fed’in faiz artışını destekleyeceği için emtia fiyatlarında sert düşüşlere sebep olabilir. Avrupa Merkez Bankası’nın 3 Aralık para politikası toplantısında teşvik programını genişletmek adına radikal kararlar alabileceği beklentisi Dolar endeksine değer kazandıran başka bir etken. Bu bağlamda güçlü duruşunu koruyan Dolar endeksi, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan emtiaların değerini düşürüyor.

Haftanın bir diğer önemli gelişmesi de, küresel piyasalarda ani fiyatlamalara neden olan Fed Başkanı Yellen’in açıklamaları olacak. Yellen’in açıklamalarında, 15-16 Aralık Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında gerçekleşebilecek faiz artışına ilişkin ipuçları aranacak. Yellen daha önceki konuşmasında, ‘’ Aşırı agresif bir faiz artırımı, ekonomik büyümenin azalmasına neden olur ve düşük faizlere kalıcı bir dönüş yapılmasını gerektirir.’’ açıklamalarıyla faiz artırım konusunda temkinli olunacağını belirtmişti. ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs analistlerine göre, Fed 2016’da her çeyrekte 25 baz puan olmak üzere toplamda 100 baz puan artışını öngörüyor. Artan faizler yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan emtiaların zayıf seyrini devam ettireceğe benziyor. Bu durumu destekleyen bir raporda Citigroup Inc. tarafından açıklandı. İlgili rapor, Altın’ın gelecek yıl ons başına ortalama 995 Dolar ve 2017 yılında ise 1025 Dolar seviyelerinde seyredeceğine dair öngörü sunuyor.

Teknik açıdan 4 saatlik grafik incelendiğinde, Çin verileri etkisiyle 1074 seviyesini test eden Altın, düşüş trendini aşamayarak geri çekilmeler gösterdi. Satış baskısının devam etmesi durumunda 1058 ve 1048 destek seviyelerine geri çekilmeler gözlenebilir. Olası yukarı yönlü fiyatlamalarda ise 1080 ve 1093 direnç seviyeleri test edilmek istenebilir.

Destekler:1058-1048-1037
Dirençler:1080-1093-1100




Müge Kula/ Venbey Yatırım
Menkul Değerler Araştırma Uzmanı