21.04.2024 12:24:26 Altın EFT`si yıl sonunda yürürlüğe giriyor - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

Altın EFT`si yıl sonunda yürürlüğe giriyor

23.08.2017 17:20

Son güncelleme : 24.08.2017 10:05

Yastık altındaki altın tasarruflarının finansal sisteme kazandırılmasının üzerinde durulduğunu belirten Takasbank Genel Müdürü Kayacık, "altının EFT`si" denilebilecek kaydi altın transferi sisteminin yıl sonunda yürürlüğe gireceğini duyurdu.



AA

Takasbank Genel Müdürü Mahmut Kayacık, "altının  EFT'si" denilebilecek kaydi altın transferi sistemini bu yıl sonuna kadar  yürürlüğe sokabilmeyi hedeflediklerini söyledi.

Kayacık, Anadolu Ajansı'nın (AA) 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde  geliştirdiği AA Finans Haberleri Terminali'nden canlı yayınlanan  Finans Masası'na konuk oldu.

Takasbank'ın 2015'te 216 milyon lira olan vergi öncesi karını 2016'da  kurum tarihinin en yüksek seviyesi olan 265 milyon liraya taşıdıklarını belirten  Kayacık, 2017'nin 7 ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artışla  195 milyon liralık vergi öncesi kar  elde ettiklerini bildirdi.

Kayacık, bu yıl sonunda da vergi öncesi karda 300 milyon lira  seviyesini yakalamayı hedeflediklerini ifade etti.

Takasbank'ın 2015'te 7 milyar lira olan aktif büyüklüğünün 2016'da 8  milyar liraya, 2017'nin temmuz ayı sonu itibarıyla da 9,5 milyar liraya  ulaştığını aktaran Kayacık, "600 milyon lira ödenmiş sermayemiz var. Toplam öz  kaynak büyüklüğümüz de 1,1 milyar lira seviyesine geldi. Mali yapıyı  güçlendirecek, karlılığımızı artıracak her türlü aksiyon ve işlemi yapmaya gayret  ediyoruz." diye konuştu.

"ALTIN EFT'SİNİ YIL SONUNDA YÜRÜRLÜĞE SOKACAĞIZ"

Takasbank'ın aracılık faaliyetlerine değinen Kayacık, araç mülkiyeti  ile satış bedeli olan nakdin eş anlı olarak güvenli bir ortamda el değiştirmesine  yönelik hizmet sunmayı amaçladıkları "taşıt takası" projesi için Gümrük ve  Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği ile temaslarının devam ettiğini  bildirdi.

Çek takası konusunda da altyapının nasıl olacağına yönelik Türkiye  Bankalar Birliği ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile müzakerelerinin  sürdüğünü anlatan Kayacık, kaydi altın transferinin de en fazla durdukları  çalışmalardan biri olduğunu vurguladı.

Hükümetin son dönemde yastık altındaki altın tasarruflarının finansal  sisteme kazandırılmasının üzerinde durduğunu hatırlatan Kayacık, "altının EFT'si"  denilebilecek kaydi altın transferi sisteminin, vatandaşın herhangi bir bankadaki  altınını diğer bir bankaya göndermesini sağlayacağını ve altına bir hareket  getireceğini ifade etti.

Kayacık, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesinin de bir  parçası olan kaydi altın transferi sistemine yönelik altyapının test aşamalarının  devam ettiğini belirterek, "Hedefimiz, yerli ve milli geliştirilmesi noktasında  hassas olduğumuz bu sistemi bu yıl sonuna kadar yürürlüğe sokabilmek." dedi.

Borsa İstanbul'un Yenibosna'da açılan kasasıyla birlikte altın saklama  kapasitesinin 1.600 tona ulaştığına dikkati çeken Kayacık, şöyle devam etti: "Merkez Bankamız da altının zorunlu karşılık olarak kabul edilmesi,  cevherden altını öncelikli alma hakkı gibi düzenlemelerle altına yönelik birçok  yeni politika değişikliği gösteriyor. Biz de bu çerçevede, bu kaydi altın  transfer sistemini Borsa İstanbul'un saklama kasalarında yapabilme noktasında, bu  projeyi onunla entegre edecek biçimde çalışıyoruz. Bu olduğu zaman son dönemdeki  altın tahvili, altına yönelik kira sertifikası, altına dayalı dijital para gibi  birçok projenin de bankacılık sistemine çok rahat entegrasyonu  sağlanabilecektir."

Mahmut Kayacık, şu anda kullanılan Tapu Takas sisteminin tanıtımına da  ağırlık vereceklerini söyledi.

"KISA SÜREDE İŞLEM ANI RİSK YÖNETİMİNİ DE DEVREYE ALACAĞIZ"

Mahmut Kayacık, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında (VİOP)  yatırımcıların Takasbank'taki teminat durumlarını anlık olarak ne zaman  görebileceklerine yönelik soruyu şöyle yanıtladı: "Borsa İstanbul'un BISTECH adıyla Nasdaq'la yaptığı bir teknolojik  dönüşüm projesi var. Bu kapsamda süreçlerimiz devam ediyor. Şu anda VİOP'daki  yatırımcılarımız gün sonunda teminatlarını görebiliyor. Bunu anlık görebilmeye  yönelik yazılım geliştirme çalışmaları yoğun biçimde devam ediyor. Pay  Piyasası'nda BISTECH geçişleri Kasım 2015'te tamamlandı. Bu yılın mart ayında  VİOP'un BISTECH'e geçişini bitirdik. 2018'in ilk çeyreğinde Borçlanma Araçları  Piyasası ve Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasası'nın geçişiyle birlikte borsadaki  tüm piyasaların tek platformda yatay ve dikey entegrasyonu sağlanacak. Bununla  birlikte teminatların da anlık olarak takibi mümkün hale gelecek."

Kayacık, BISTECH geçişi tamamlandığında işlem öncesi, işlem anı, ve  işlem sonrasında risk yönetim mekanizmasına da geçeceklerini belirterek,  "Halihazırda Pay Piyasası'nda işlem sonrası risk yönetimini yapabiliyoruz. İşlem  öncesi risk yönetimini piyasaların alışması ve işlem hacmine negatif etkisi  olmaması için şimdilik Borsa İstanbul ile koordineli şekilde biraz daha ötelemiş  durumdayız. Ama kısa sürede işlem anı risk yönetimini de devreye alacağız.”  ifadelerini kullandı.

"FOREKS'TEKİ YATIRIMCI VİOP'A KAYMAYA BAŞLADI"

Foreks'te yapılan değişikliklerden sonra Takasbank'ta tutulan teminat  miktarında  değişiklik olup olmadığına yönelik soru üzerine Kayacık, "Bizde  tutulan teminatlara baktığımızda Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) 10 Şubat  2017'de aldığı kararların çok fazla negatif bir etkisini gözlemlemiyoruz."  yanıtını verdi.

Söz konusu değişiklikle kaldıraçlı alım-satım işlemlerinde kaldıraç  oranının 1'e 100'den 1'e 10'a indirildiğini, ilk işlemlere başlayabilmek için de  50 bin lira veya muadili başlangıç teminatı kuralı getirildiğini hatırlatan  Kayacık, şunları kaydetti: "Kararın alındığı gün 50 bin liraya kadar teminat bulunduran  hesaplardaki bakiyeler 180 milyon liraydı. Dün itibarıyla bu rakam 71 milyon  liraya düşmüş durumda. Buna karşılık, bu piyasaların asıl işlevi olan, yani hedge  amaçlı kullanılabilecek ya da hakikaten bu işi bildiğini düşündüğümüz nitelikli  yatırımcı hüviyetinde olan ve başlangıç teminatı 50 bin lira veya üzerindeki  hesaplardaki teminat bakiyelerinde çok sınırlı olarak bir düşüş var. 873 milyon  liradan 826 milyon liraya yüzde 5’lik bir gerileme söz konusu. Kur etkisini de  hesaba kattığımızda aslında kur bazında herhangi bir düşüş yok da diyebiliriz.  Dolayısıyla bu piyasaları hedge amaçlı kullanmak isteyen ve bu işi bildiğini  düşündüğümüz nitelikli yatırımcılar piyasada hala işlem yapmaya devam ediyor.

SPK'nın küçük yatırımcı ya da bu işte bilgi birikimi ve tecrübesi  olmayan yatırımcıları korumak amaçlı yurt dışı internet sitelerinde veya farklı  aracılarla bu işin yapılmasını engellemek yönünde aldığı önemli tedbirler var. Bu  düzenleme bu piyasalara uzak ve küçük paralarla bu işi yapmak isteyen küçük  yatırımcı kitlesine hitap etti. Bunu işlem hacminde de görüyoruz. Bu karar  alınmadan önce yaklaşık 40 milyar lira seviyesinde olan işlem hacmi şu anda  günlük 9-10 milyar lira mertebesine gerilemiş durumda. Ama iyi tarafı şu;  organize piyasa olan, bizim de Takasbank olarak merkezi karşı taraf hizmeti  verdiğimiz VİOP'un işlem hacminde bu yıl belirgin bir artış var. Dolayısıyla  buradaki yatırımcıların bir kısmının VİOP'a kaymaya başladığını söyleyebiliriz."

Kayacık, VİOP'ta Borsa İstanbul'un işlem saatlerinin uzatılmasına  yönelik çalışmalarının da devam ettiğini dile getirdi.

Mahmut Kayacık, "Bunların hayata geçmesiyle birlikte buralara olan  ilginin daha fazla artacağını düşünüyoruz. Yatırımcılara da da tavsiyemiz,  organize bir piyasa olan, forex'e kıyasla daha yüksek kaldıraçlara sahip olan,  Takasbank'ın merkezi karşı taraf olduğu, daha etkin ve risk yönetiminin yapıldığı  VİOP her zaman için kullanılabilecek bir piyasa olarak gözüküyor.” görüşlerini  paylaştı.

"HİZMETLERİMİZİ DOĞALGAZ PİYASASINA DA YANSITACAĞIZ"

Takasbank Genel Müdürü Mahmut Kayacık, kuruluş hazırlıkları devam eden  ürün ihtisas borsasının Türkiye'deki tüm ticaret borsalarının yerine geçeceğini  ve tek noktadan tüm emtiaların işlem görebileceği bir borsa olduğunu söyledi.

Bu borsada Takasbank'ın da hisselerinin olabileceğini aktaran Kayacık,  ürün ihtisas borsasının da takas işlemlerini devralmayı planladıklarını dile  getirdi.

Kayacık, Takasbank'ın doğalgaz piyasasına yönelik adımı olup  olmayacağı ilişkin soruya, "2018'in nisan ayında organize toptan doğalgaz satış  piyasası yürürlüğe girmiş olacak. Şu an enerji borsamızla birlikte altyapı  yazılım geliştirmelerini nasıl yapacağımızı çalışıyoruz. Onu da inşallah Nisan  2018'de faaliyete geçirmiş olacağız." şeklinde yanıtladı.

Halihazırda Takasbank'ın zaten Enerji Piyasaları İşletme AŞ'ye (EPİAŞ)   elektrik piyasasıyla ilgili olarak merkezi uzlaştırma bankası olarak hizmet  verdiğini hatırlatan Kayacık, bu hizmetlerini doğalgaz piyasasına da yansıtmış  olacaklarını ifade etti.

"TÜRKİYE'DE YASTIK ALTINDA İNANILMAZ BÜYÜKLÜKTE ALTIN VAR"

Mahmut Kayacık, Borsa İstanbul'un yurt dışındaki altın rezervlerinin  Türkiye'ye getirilmesi vizyonuyla hareket ettiğini söyledi.

"Türkiye’de yastık altında inanılmaz büyüklükte altın söz konusu"  diyen Kayacık, bu altınların piyasaya kazandırılmasına anlamında yoğun çalışmalar  yapıldığını ifade etti.

Kayacık, Türkiye'nin altın üretilen bir ülke konumunda bulunduğunu  vurgulayarak, Türkiye'deki altın rafinerilerinin de uluslararası ölçekte kabul  gören tescilli rafineriler olduğunu bildirdi.

Yurt dışındaki altın rezervlerinin Türkiye'ye getirilmesi için bütün  ortamın müsait olduğunun altını çizen Kayacık, şöyle konuştu: "Merkez Bankasının içeride üretilen altınlarda alıcı olması hem TL'yi  destekleyecek hem de Borsa İstanbul kasalarında saklanan altın oranını artıracak.  Türkiye'nin hem ekonomik hem siyasi istikrarı hem de uluslararası kurumlarla iş  birlikleri ve uluslararası finans merkezi olma hedefine yönelik çalışmalarıyla  bölgenin saklama merkezi olmasından daha doğal bir şey yok. Bugün global  kurumumuz THY’ye baktığımızda THY'nin büyümesi, hub olmasından kaynaklanıyorsa,  biz de bölge ülkelerinde hub olma avantajını kullanarak bölgede önemli bir altın  saklama merkezi olacağız. Buna yönelik Borsa İstanbul, Takasbank ve Merkez  Bankasının yoğun çalışmaları devam ediyor.”

Altın konusunda yurt içinde yapılacak uygulamalar, saklama tarifeleri  gibi komisyonlar ve Merkez Bankasının atacağı adımlarla birlikte önce Türk  bankalarının teşvik edileceğini belirten Kayacık, daha sonra da o ışığı gören  bölge ülkelerinin aksiyon alacağını ifade etti.

Mahmut Kayacık, şunları kaydetti: "Takasbank, 2017'nin nisan ayında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı  tarafından yerinde Ar-Ge merkezi ilan edildik. Sermaye ve finans piyasalarının  önemli bir altyapı kuruluşuyuz. Ülkemizin büyümesinde sermaye piyasalarının  önemli bir işlevi ve motor gücü olacağını düşünüyoruz. Biz de Takasbank olarak bu  büyümeye her türlü desteği vermeye hazırız. Hep birlikte sermaye piyasalarını hak  ettiği yere taşımak için çalışmaya, çabalamaya ve gayret göstermeye devam  edeceğiz."  





'
18:059.693
Değişim :  1,77% |  168,87
Açılış :  9.431  
Önceki Kapanış :  9.525  
En Düşük
9.421
En Yüksek
9.715
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler18:05
TTKOM 39,16 1.459.788.250 % 10,00  
MAGEN 19,58 356.147.014 % 10,00  
ISBTR 524.947,50 13.073.793 % 10,00  
TKFEN 44,94 644.409.466 % 9,99  
SILVR 22,68 111.500.027 % 9,99  
18:05 Alış Satış %  
Dolar 32,4915 32,5004 % 0,08  
Euro 34,5977 34,6901 % -0,12  
Sterlin 40,0387 40,2394 % -0,46  
Frank 35,5546 35,7328 % 0,28  
Riyal 8,6287 8,6720 % 0,06  
18:05 Alış Satış %  
Gümüş ONS 28,65 28,71 % 0,66  
Platin 934,17 937,32 % 0,66  
Paladyum 1.030,19 1.034,38 % 0,66  
Brent Pet. 87,24 87,24 % 0,66  
Altın Ons 2.391,52 2.392,09 % 0,66