14.04.2024 12:58:30 `Türkiye dünyanın en dinamik ekonomilerinden birisi` - Türkiye'nin bir numaralı finans ve ekonomi portalı uzmanpara.com.

`Türkiye dünyanın en dinamik ekonomilerinden birisi`

23.01.2019 14:27

Son güncelleme : 24.01.2019 10:18

Malta Yatırım ve Küçük İşletmeler Bakanı Christian Cardona, "Türkiye bu bölgenin ve hatta dünyanın en dinamik ekonomilerinden bir tanesi. Dolayısıyla bizim için birçok fırsatı barındıran bir ülke ve özel sektörümüzün de bu fırsatların peşine düşmesini canı gönülden istiyoruz" dedi.



AA

Malta Yatırım ve Küçük İşletmeler Bakanı Christian Cardona, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)  Türkiye-Malta İş  Konseyi tarafından, Malta Ticaret Odası iş birliğiyle İstanbul’da düzenlenen  Türkiye-Malta İş konseyi Toplantısında yaptığı konuşmada, toplantıya katılmaktan  dolayı memnuniyet duyduğunu ve bu konsey vesilesiyle güzel bir fırsatı  değerlendirme şansı yakaladıklarını söyledi.

"Ükelerimizdeki son gelişmeleri değerlendirmek üzere buradayız." diyen  Cardona,  mevcut ilişkilerin daha da iyileştirilmesi için çalışacaklarını ve her  iki ülkenin faydasına olacak şekilde daha fazla sinerji oluşturacaklarını  kaydetti.

"TÜRKİYE'NİN AB NEZDİNDEKİ KATILIM ÇALIŞMALARINI DESTEKLEMEYE DEVAM  EDECEĞİZ"

Türkiye'nin AB sürecine ve Gümrük Birliği Anlaşmasına değinen Cardona,  "Özellikle Türkiye'nin Avrupa Birliği ve Gümrük Birliği ile söyledikleriyle  ilgili olarak biz AB ülkesi olarak Türkiye-AB arasında en yakın ilişkileri  destekliyoruz.  Malta olarak biz şuna inanıyoruz ki hakikatten Türkiye'nin mümkün  olduğunca en yakın şekilde AB bünyesinde olması hepimizin çıkarına olacaktır. Bu  anlamda Malta hükumeti adına söz vermek isterim sizi ve Türkiye'nin AB nezdindeki  katılım çalışmalarını desteklemeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Geçmişte çok önemli adımlar atıldığını ve heyet toplantılarının  gerçekleştirildiğini aktaran Cardona, "Amacımız kurumlar ve şirketler arasında  doğrudan temas kurmak. Bugün bir adım daha atıyoruz, bu istikamette biraz daha  ilerliyoruz. Amacımız daha derinlemesine bu ilişkileri geliştirmek özellikle  ticaret ve yatırım anlamında üstümüze düşeni yapmak için buradayız." dedi.

Bakan Cardona, Türkiye'nin bölge ve dünya ekonomisi için önemine  dikkati çekerek, "Türkiye bu bölgenin ve hatta dünyanın en dinamik  ekonomilerinden bir tanesi. Dolayısıyla bizim için bir çok fırsatı barındıran bir  ülke ve özel sektörümüzün de bu fırsatların peşine düşmesini canı gönülden  istiyoruz." şeklinde konuştu.

Malta'nın ekonomik başarısında Türk firmaların da katkı sağladığını ve  bunun uluslararası ticaret için yararlı olduğunu ifade eden Cardona, Türk  müteahhitlerin ülkede yaptığı çok başarılı çalışmalar bulunduğunu söyledi.

Özellikle ulaşım, lojistik alanında farklı iş birlikleri  yapılabileceğini belirten Cardona, "Ticaret ilişkilerimizi daha da  geliştirebiliriz artırabiliriz. Türkiye'den yapılan ithalat şu anda 170 milyon  avro civarında. En büyük pay burada mineral yakıtlar alanında. Bunun dışında çok  farklı sektörler var, denizcilik, elektrik cihazları, mekanik ürünler gibi.  Malta'dan Türkiye'ye yapılan ihracata bakacak olursak 20 milyon avronun üzerinde  2017 yılı için. Yüzde 50'lik bir artış olmuş daha önceki rakamlara kıyasla."  değerlendirmesini yaptı.

"SON 5 YILDA İLİŞKİLERİMİZ İNANILMAZ ŞEKİLDE GELİŞTİ"

Malta Dışişleri ve Ticaret Geliştirme Bakanı Carmelo Abela da iş  konseyi vesilesiyle çok farklı sektörlerin bir araya geldiğini dile getirdi.

Türkiye ile Malta arasında diplomatik ilişkiler kurulduğundan beri  ikili ilişkilerin sürekli olarak güçlendiğini ve birçok anlaşmanın imzalandığını  aktaran Abela, "Son 5 yıla bakacak olursak ilişkilerimiz gerçekten inanılmaz bir  şekilde gelişti. Hem ikili siyasal ve ekonomik alanda ve aynı zamanda bölgesel  olarak başkentler arasında ilişkilerimiz ve diplomatik ilişkilerimiz de hiçbir  zaman bu kadar güçlü olmamıştı. Gerçekten bu çok güzel bir temel." dedi.

Malta Büyükelçisinin Ekim 2017’de Ankara’da görevine başladığını ve  ikili ekonomik ilişkiler direkt temaslar sayesinde daha da güçleneceğini dile  getiren Abela, "Şirketler, yetkililer ve kurumlar arasında Mart 2018’de Malta’da  gerçekleştirdiğimiz etkinlikte bir yuvarlak masa toplantısı yapmıştık. Geçen  aralık ayında Türkiye Dışişleri Bakanını misafir etme imkanım oldu. Aynı zamanda  DEİK Başkanı da misafirimiz oldu. Bu  çok olumlu gecen toplantıdan sonra  Türkiye’ye desteklerimiz daha fazla sağlayacağımızdan bahsettik özellikle AB  konusunda." ifadelerini kullandı.

Abela, şu anda Malta’yı bir işbirliği ortağı olarak düşünmenin en  uygun zaman olduğunu ve son zamanlarda Malta'nın etkileyici ekonomik bir büyüme  yakaladığını ifade etti.

Malta'nın güçlü bir büyüme gösterdiğini aktaran Abela, şunları  kaydetti:

"Ortalama büyümeye baktığımızda yüzde 6,2 idi. Bu da AB ülkeleri  arasında en yüksek oran sayılmaktadır. Trend devam etti ve birçok yabancı  yatırımcı ülkemize geldi. Diğer taraftan Malta ve Türkiye arasındaki ikili  ticaret Ocak-Ekim 2018'de çok gelişse de bu  yeterli değil ve daha fazlasını  yapmamız gerekiyor. Turizm akımlarına baktığımızda ikili ülke arasındaki 2014’ten  beri büyük bir gelişme yaşanıyor. Malta gittikçe daha fazla ziyaretçiyi ülkeye  çekiyor. 2017’de 14 bin Türk vatandaşı Malta’yı ziyaret ederken Malta’dan 16 bin  Malta vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. 2018 istatistiklerine baktığımızda bu  olumlu trend aynı şekilde devam etti. Ayrıca 2017'de 2 bin den fazla Türk  vatandaşı, öğrenci, iş adamları ve diğer alalardan kişiler İngilizcelerini  ilerletmek için Malta’ya geldi."

Türkiye-Malta arasında önemli iş birlikleri bulunduğuna dikkati çeken  Abela, "Malta’dan Türk piyasasına ihracat yapılacağı gibi Orta Asya ve  Ortadoğu’ya da ihracat yapılabilir. Malta’dan da ticaret yolları sayesinde Batı  Afrika’ya açılma yolu var. Bu tür partnerlikler küresel ekonomiden bahsettiğimiz  zaman şart. Küresele ekonomi gittikçe  gelişmekte ve yeni pazarlar kurulmaktadır.  Cumhurbaşkanımızın Türkiye ziyareti iki ülke arasında çok güçlü köprüler  kuracaktır." şeklinde konuştu.

"MALTALI DOSTLARIMIZIN DESTEĞİNİ İSTİYORUZ"

DEİK Başkanı Nail Olpak ise Türkiye'nin Malta ile siyasi ilişkiler  yanında ticari ilişkilerinin de köklü bir geçmişe sahip olduğunu ve geçmişte  kendisinin de hazır bulunduğu birçok ziyaret vesilesiyle iki ülke temsilcilerinin  bir araya geldiğini dile getirdi.

Türkiye'nin Malta'daki yatırımlarına değinen Olpak, "Türkiye'nin  toplam yatırımlarının Malta’da ulaştığı seviyenin 1 milyar doların üzerine çıkmış  olmasının haklı gururunu yaşıyoruz. Bu gururun Maltalı firmaların da aynı şekilde  Türkiye’de daha fazla yatırım yapmasıyla da dengelenmesini arzu ediyoruz. Bu  önemli başlıklarımızdan birisi." dedi.

Konseyde ve iki ülke arasında birçok farklı projeden bahsedildiğini ve  bunların içerisinde sıkça bahsedilenlerden birisinin Malta - Gozo Tünel  Projesi’nin olduğunu anlatan Olpak şunları kaydetti:

"Bu proje de inşallah arzu ederiz ki müteahhitlerimiz tarafından   gerçekleştirilmesi rekabet koşulları içerisinde fırsat oluşturacaktır.İki  önemli hususa değinmek istiyorum. Bunlardan birisi AB ile Gümrük Birliği’nin  güncellenmesi. Biz bunu her ortamda söylüyoruz ve söylemeye de devam edeceğiz.  Türkiye’nin toplam olarak GSYH’sinin yüzde 20’sini ihraç ettiği bir sürecin  içerisinde gerçekten demode kelimesinin bile karşılamadığı bir süreçle  karşılaştığımız AB Gümrük anlaşması güncelleme sürecinde biz Maltalı  dostlarımızın başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere bizlere verdiği desteğin  artarak devam etmesini istiyoruz.

Ve son olarak DEİK ve karşı kanat kuruluşumuza geldiğimizde 34 yıldır  Türk iş dünyasının dışarıya açılan penceresi ve İş Platformu DEİK olarak; 145 iş  konseyimiz arasında yer alan, 2007 yılından bu yana faaliyet gösteren ve  başkanlığını Halis Ali Çakmak’ın yaptığı Türkiye – Malta İş Konseyimiz ve karşı  kanadımız Malta Ticaret ve Girişimcilik Odası ile tüm bu süreçlerde birlikte  çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür  ederim."

"İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRİYORUZ"

Malta Ticaret Odası Başkanı  Frank  V. Farrugia da Malta olarak  toplantıya katılıyor olmaktan dolayı gurur duyduklarını ve bu iş konseyinin  ilişkileri yükseltme arzusunu ortaya koyduğunu dile getirdi.

Farrugia, "Türkiye'ye baktığımızda, ülke olarak Avrupa'da büyüyen bir  güç olmuştur ve halen de öyledir. Hem Akdeniz’de hem dünyada DEİK ile ve diğer  paydaşlar ile ortak çalışarak iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendiriyoruz.  Ticaret istatistikleri açıkça gösteriyor ki ekonomilerimiz arasındaki entegrasyon  giderek artıyor. Diyebiliriz ki turizm trafiğinin artısı da Türk Hava  Yolları'ndan kaynaklanıyor." diye konuştu.

Farrugia, Türkiye’nin Malta’daki yatırımlarının çok büyük olduğunu  belirterek, Türk firmalarının Malta'da önemli projelere imza attığını kaydetti.
 





'
12:359.814
Değişim :  0,59% |  57,50
Açılış :  9.808  
Önceki Kapanış :  9.757  
En Düşük
9.747
En Yüksek
9.849
imkb grafik
BIST En Aktif Hisseler12:35
CASA 98,00 2.516.542 % 0,00  
BRMEN 6,05 698.382 % 0,00  
FONET 25,86 94.661.331 % 0,00  
ATSYH 45,00 427.843 % 0,00  
BRKO 4,99 2.278.355 % 0,00  
12:35 Alış Satış %  
Dolar 32,3524 32,3565 % 0,17  
Euro 34,3983 34,4292 % -0,71  
Sterlin 40,3487 40,5509 % -0,84  
Frank 35,4520 35,6297 % -0,48  
Riyal 8,6402 8,6835 % -0,01  
12:35 Alış Satış %  
Gümüş ONS 27,84 27,90 % 0,66  
Platin 975,34 978,32 % 0,66  
Paladyum 1.049,74 1.055,49 % 0,66  
Brent Pet. 90,10 90,10 % 0,66  
Altın Ons 2.343,36 2.344,21 % 0,66